Blog

Ambalaj nedir ve kaç çeşit ambalaj vardır?

Ambalaj Nedir?

Ambalajlar içerisinde bulunan ürünü koruyan, en güvenilir ve en hijyenik koşullarda alıcıya ulaşmasını sağlayan; taşınma, depolama ve muhafaza etmeyi kolaylaştıran bir koruma yöntemidir.
• Korumak/Muhafaza etmek
• Depolamayı kolaylaştırma
• Taşıma kolaylığı sağlama
• Ekonomik olma
• Geri dönüştürülebilir olma
• Bilgi verme
ambalajın başlıca fonksiyonları arasındadır.

Ambalajların başlıca amacı içerisinde bulunan ürünü ilk günkü tazeliğinde ve formunda alıcıya ulaştırmaktır. Hızlı tüketimin artışı ve market zincirlerinin çoğalmasıyla hayatımızda önemli bir yer almaya başlamıştır. Günümüz koşullarında yaşamın her alanında karşımıza çıkan ambalajlar, kimyevi ve hijyenik ürünlerden gıda ambalajlarına kadar birçok alanda kolaylık sağlamaktadır.

Özellikle gıda ambalajlarında üretildiği andan itibaren tüketiciye ulaşana kadar dağıtım ve satış aşamasında ürünün beklerken bozulmaması, tat kaybının yaşanmaması en önemli hususlardandır. Dağıtım aşamasında yaşanabilecek hasarları göz önünde bulundurarak üretilen ambalajlar, yırtılma ve delinme ihtimaline karşı dayanıklı olup yiyeceklerin zarar görmesini engeller. Ambalajlar sağladığı koruma yöntemleriyle ürünleri ilk günkü tazeliğinde tüketiciye ulaştırır. Kolay açılabilir-kapanabilir ambalaj tasarımlarıyla da bu özelliği destekleyen ambalajların üretimi tüketicide olumlu etki yaratır. Taze ve tüketilebilir bir halde olmasını sağlayarak, raf ömrü süresine sadık bir ürün sunar. Aynı zamanda tat kaybı, nem ile temas, mikrobik bozulma vb. etkenlerden korur.
Büyük partiler halinde sevkiyata hazırlanan ambalajlar, sağladıkları pratik imkanlar ile ekonomik tasarruf da sağlar. Ürünü korurken aynı zamanda taşıma masraflarını da minimum seviyeye düşürerek hem ekonomik tasarruf ve hem de çevreye duyarlı bir koruma yöntemi sunar.
Ambalajın Bilgi Verme ve Satış Fonksiyonu

Ambalajlar sadece koruma yöntemi değil aynı zamanda alıcı ve tüketici arasındaki ilk iletişimi sağlayan bir etmendir. Raflarda ürünler incelendiğinde bireyin ilk dikkatini çeken detaylardan biri olan ambalajlar gerek tasarımı olsun gerek ise üzerinde yazan bilgilerle marka-tüketici arasında kurulan sessiz bir iletişim aracıdır. Ürünün yapısına uygun, kullanımına uygun renk ve kalıplarla görseli desteklenmiş ambalajlar tüketiciler tarafından anında göze çarpar. Farklı tasarımlar ile kullanıcıyı kendine çeker ve ürün içeriği hakkında ürünün kısa bir özetini sunar; bu sayede reklam ve tanıtım işlevi de üstlenir.
Ambalaj Nasıl Üretilir?

Ambalaj üretiminde başlıca yapılması gereken ürünü tanımaktır. Ürünü tanıyarak ürünün niteliklerini belirlemek, ürüne uygun ambalaj stratejisi oluşturmak ambalaj üretiminin ilk basamağıdır. Ürünün niteliğine ve içeriğine uygun bir ambalaj için doğru ambalaj malzemesi ve paketi seçmek ürünün sağlığı ve kullanılabilirliği açısından oldukça önemlidir. Hedef kitle göz önünde bulundurularak grafik tasarım ekibiyle de desteklenen ambalajlar ürüne uygun ambalaj tasarımıyla ve bilgilendirici içerikler ile üretime sunulur.
Ambalaj Çeşitleri Nelerdir?
Satış Ambalajı (Birincil Ambalaj)

Ürün ile doğrudan temas eden hedef tüketiciye satılan ambalajlardır. Ürünün kalitesi, kullanımı ve değerleri hakkında bilgi verir.
Grup Ambalajı (İkincil Ambalaj)

Tüketiciye satılmak için gruplandırılan ambalaj çeşididir. Birincil ambalajı korur ve taşıma sırasında kolaylık sağlamak amacıyla üretilir. Shrink film bu ambalaj çeşitlerinden biridir.
Nakliye Ambalajı (Üçüncül Ambalaj)

Satış ve grup ambalajlarının nakliye sırasında zarar görmesini engellemek için üretilmiş ambalaj çeşididir.

Related Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir